Recomandări

Articol din revista “Slab sau gras” luna mai 2014

Articol din revista “Slab sau gras” luna mai 2014

Publicat pe 28.06.2014 În Recomandări de către Tania

Poftă de ceva sănătos şi colorat

“Pentru că sunt fructele mele preferate, pentru că ador sezonul cireşelor, nu aveam cu să nu împart cu voi porţia mea de fericire” – acesta este tonul optimist şi aducător de zâmbete cu care Tania Bordianu condimentează zilnic pagina de reţete sănătoase. În numărul trecut al revistei noastre povesteam reţete dulci şi sănătoase, simplu de făcut, descoperite pe pagina instructoarei de fitness pasionată de corpul uman şi, în consecinţă, de traiul sănătos şi alimentaţia asemenea.

Am rămas pe pagina “Reţete sănătoase cu Tania”, care pe zi ce trece adună mai mulţi oameni care vor să înveţe să prepare bunătăţi uşor de realizat şi excelente pentru siluetă, pentru piele, pentru o energie de invidiat. În numărul acesta aducem puţină sare şi vă prezentăm reţete delicioase – o masă completă, o gustare, un aperitiv, oare ce a mai gătit Tania?

Să începem cu o supă

Pentru a prepara supa cremă de dovleac cu smântână de caju vom împărţi ingredientele în două. Să începem cu smântâna de caju, pentru realizarea căreia avem nevoie de 100 grame de caju hidratat (lăsat în apă peste noapte) şi 70 mililitri de apă. Prietenul-robot mărunţeşte nucile caju, iar noi adăugăm treptat apa. Preparăm supa din 30 grame de ceapă, 400 g dovleac plăcintar, 450 ml apă, 3 linguri de ulei de dovleac, o linguriţă de curry, o jumătate de linguriţă de turmenic, sare şi piper. Am pregătit ingredientele, să începem! Tocăm mărunt ceapa şi o înăbuşim la foc mic, cu câteva linguri de apă. Adăugăm dovleacul tăiat cubuleţe şi apa, apoi lăsăm la fiert. Punem totul în blender şi adăugăm uleiul, condimentele şi smântâna de caju, apoi amestecăm până obţinem consistenţa supei. Ornăm cu câteva seminţe de dovleac şi poftă bună!

Mi-e poftă de un burger!

Ce-ar fi să încercăm unul 100% vegetal de data aceasta? Tania a gătit, noi am urmărit şi am repetat reţeta. Să vă povestim! Pentru a realiza burgerii vegetarieni am scos din cămară două căni de fasole nagră pe care am fiert-o bine, o jumătate de cană de ovăz, patru căţei de usturoi, o ceapă roşie mare, doi ardei grăsuţi şi roşii, o linguriţă de chimen, o felie de ghimbir, două linguriţe de boia dulce, două linguri de pastă de susan şi sare şi piper, cum altfel decât după gust. Mărunţim ceapa şi fasolea fiartă în robotul de bucătărie, adăugăm fulgii de ovăz, usturoiul pisat şi condimentele. Taiem cubuleţe ardeiul roşu şi îl adăugăm amestecând în compoziţie cu lingura. Încorporăm şi pasta de susan şi continuăm să amestecăm cu lingura. Mixul este gata, nu ne rămâne decât să modelăm burgerii şi să-i aşezăm pe o tavă. Băgăm la cuptorul încălzit la 180 de grade pentru aproximativ 25 de minute. Putem adăuga sos de roşii făcut în casă. Un deliciu altfel, care nu este rezervat doar carnivorilor.

Orez colorat

Ce aliment ofertant, orezul! Reţeta Taniei este simplă, sănătoasă şi foarte colorată. Avem nevoie de o cană de orez basmati, o cană cu frunze de valeriană, una cu frunze de sfeclă, o jumătate de cană de mazăre boabe, jumătate de roşii deshidratate (ce bunătate!), două linguri de ulei de seminţe de cânepă, o linguriţă de sare, una de curry şi un sfert de linguriţă de şofran. Fierbem orezul în două căni de apă, iar când apa aproape a dispărut adăugăm şofranul, curry şi sarea. Lăsăm orezul devenit auriu să se răcească, apoi adăugăm frunzele de sfeclă, valeriana, mazărea făcută la aburi, roşiile deshidratate şi uleiul. Amestecăm curcubeul şi adăugăm sare dacă este nevoie. Poftă bună la risotto!

Vin musafiri! Să-i aşteptăm cu aperitive delicioase: chiftele de năut cu rozmarin

Ştiţi momentul acela când prietenii ori rudele ne anunţă pe ultima sută de metri că sunt în drum spre noi? Ce punem pe masă, ce putem face bun şi repede? Ei bine, Tania ne invită la chiftele de năut cu rozmarin. Avem nevoie de 350 grame de năut fiert (năutul are nevoie de timp îndelungat pentru fierbere, îl putem lua deja fiert, la borcan sau conservă), două linguri de pastă de susan, o lingură de ulei de cocos, o cană de baby spanac, o crenguţă de rozmarin proaspăt şi un vărf de sare. Scurgem năutul de apă, apoi îl mixăm la robot împreună cu pasta de susan şi uleiul de cocos. Adăugăm în compoziţie spanacul, rozmarinul tocat şi sarea, apoi modelăm chiftelele-aperitiv. Opţional se pot coace la cuptor timp de 15 minute, la 180 grade. Poftă bună şi timp de calitate alături de musafiri dragi!

Pe noi vă rugăm să ne scuzaţi cât daţi pagina, mergem la cămară şi apoi în bucătărie, e ora pentru reţete sănătoase!

Olivia’ Duţu

Sursa: http://www.slabsaugras.ro/