Bine de știut

Combustibil

Combustibil

Publicat pe 20.01.2018 În Bine de știut de către Tania

Atunci când am înțeles că mașina pe care o folosesc zi de zi nu e cea din parcare, ci corpul meu și că o piesă uzată nu se poate schimba atât de ușor sau chiar deloc, a fost momentul în care am început să pun preț pe “combustibil”.

Ce se întâmplă cu mașina ta atunci când îi pui benzină în loc de motorină? Nu mai merge.

Dar ce se întâmplă cu organismul tău când nu îi oferi hrana de care are nevoie? Se târăște cum poate cu multe beculețe aprinse în bord.

Balonare, lipsa energiei, imunitate scăzută, dureri de cap, cearcăne etc. Toate aceste simptome îți sunt cunoscute? Nu le ignora, acestea sunt semnale pe care ți le dă mașina ta în care vei trăi o viață.

Nu mă pricep la mecanică și nici nu sunt o șoferiță strălucită, în schimb am o pasiune aparte pentru nutriție și gătit sănătos. Dacă un prieten psiholog îmi zicea că el este specialist în amenajări interioare, eu mă pot numi un macanic bun pentru mașinăria ta complexă, dar în ambele cazuri e nevoie și de voința ta.

O voință de a nu mai cădea pradă ambalajelor colorate, reclamelor exagerate și a obiceiurilor preluate fără a fi verificate.

Și atunci când te duci să iți faci plinul, învață cu ce combustibil funcționeză corpul tău.

– Începe dimineața cu un pahar mare de apă călduță.

– Fă-ți un mic dejun plin de vitamine cu sucuri presate la rece sau fructe din belșug.

– Oferă-i corpului tău la prânz energie (o salată verde cu multe frunze și crudități și apoi o mâncare caldă crudă sau gătită).

– Între prânz și cină te poți răsfăța cu ceva dulce (fructe uscate sau nuci).

– Seara un combustibil de construcție ar fi de mare ajutor (supă caldă sau alimente bogate în proteine vegetale) și ai grijă să nu îți umpli rezervorul foarte târziu, e ca și cum ai lăsa luminile aprinse și motorul închis pe timp de noapte, așa că te vei trezi cu bateriile descărcate.

Învață mai apoi să iți folosești acel compustibil și fă cât mai multă mișcare, nu sta parcat într-un singur loc mai mult de 30 de minute și scoate-ți bolidul la alergat sau plimbări lung prin parcuri.

Fii cât mai conștient, ca să nu rămâi un simplu “AUTOVEHICUL”.