Bine de știut

Plastic Free World

Plastic Free World

Publicat pe 21.08.2019 În Bine de știut de către Tania

Vara este perioada picnicurilor, petrecerilor și a ieșirilor în aer liber. Este perioada perfectă pentru a te bucura cu prietenii și familia de soare, de vreme frumoasă și mâncare bună. 

Dar se pare că toate acestea presupun și multe gunoaie adunate: pungi, ambalaje și sticle de plastic. Mai ales că producătorii de alimente au început să ambaleze în plastic aproape orice, de la sandvișuri și până la fructe și legume.

M-am tot gândit de ce iulie fara plastic? (Puteți citi mai multe despre campania mondială aici: plasticfreejuly.org)

Pentru că s-a constatat că în luna iulie, anual, se aruncă și se colectează cele mai mari cantități de ambalaje, care ajung din nefericire în parcuri, păduri și ape. 

Te-ai gândit cum să reduci la minim plasticul în luna iulie? Dar să faci asta zi de zi, în fiecare lună, în fiecare an? 

Eu îmi doresc să contribui la o lume mai bună așa că mi-am facut o listă cu obiceiuri de a reduce utilizarea plasticului (care sper că vă poate inspira și pe voi):

  • Am mereu în geantă o sacoșă de pânză – Dacă uit sacoșa acasă, mă limitez la a-mi cumpăra strictul necesar, doar atâtea cumpărături cât pot duce în mână. Uneori găsesc în hipermarket cutii goale de carton care îmi înlocuiesc cu succes orice pungă de plastic. 
  • Folosesc cană de filtrat apă BRITA – În 4 săptămâni pot filtra peste 150 de litri de apă proaspătă, echivalentul a 300 de sticle de o jumatate de litru, o apă fără clor sau impurități.  Nu mai sunt nevoită să car sticle grele cu apă de la magazin și în acest fel reduc semnificativ utilizarea plasticului contribuind la protejarea mediului.  

Un alt motiv pentru care îmi place Brita este că fitrele utilizate se pot colecta și duce la magazile Kitchenshop pentru reciclare. 

 

 

  • Am în geantă o sticlă pe care o folosesc oriunde aș merge – Astfel nu mai sunt nevoită să beau apă din pahar de plastic atunci când ajung la un dozator. 

 

  • Am renunțat de multă vreme la tacâmurile de unică folosință – De obicei îmi iau cu mine (la picnicuri sau în vacanțe) un set de tacâmuri normale sau aleg variantele biodegradabile (care se găsesc acum în orice supermarket). 

 

  • Refolosesc borcanele adunate și depozitez în ele semințele, făina și cerealeleAm descoperit că ingredientele păstrate în borcan nu mai fac gâze și își păstrează mai bine aroma și prospețimea. 

 

  • Evit să cumpar fructe și legume ambalate în plastic – Da, eu sunt ciudata care umblă cu fructele în brațe până la casa de marcat, sau vine cu sacoșe de pânză după ea :).

 

  • Refuz paiele din plastic – Beau rar cu paiul, iar acasă am 2 paie care se pot reutiliza. Mai nou au început să crească numărul paielor biodegradabile și asta mă bucură mult.

 

  • Nu mestec gumă de mestecat – Guma de mestecat nu este biodegradabilă pentru că este făcută din cauciuc sintetic, unde mai pui că nu este nici sănătoasă. Din fericire există câteva variante făcute din rășina unor arbori, se găsesc cam greu, dar există variante.  Așă că dacă mă vedeți mestecând de zor, sigur este o gumă naturală, sănătoasă și prietenoasă cu mediu.

 

Cu pași mici putem face o lume mai bună, ar fi minunat să ne gândim cu toții la asta și să contribuim la un viitor mai curat. Propunerea mea este să îți alegi cel puțin o metodă din lista de mai sus și să o integrezi în rutina zilnică. Nici nu îți vei da seama cum aceste obiceiuri vor face parte din viața ta, fără să depui mari eforturi. 

Plastic free world!